Doe je hond een pleziertje

30-04-2020

Doe je hond een pleziertje

 7 dingen die honden graag eten.

Eten? Lekker!

Ik weet dat ik hier wat heilige huisjes ga omver duwen. 

-Heel wat hondeneigenaars zijn steevast van mening dat je je hond niets van de tafel mag geven. Op zich hebben ze gelijk. Niets VAN de tafel geven. Maaaaarrrrr, als je de etensresten gebruikt om te belonen is dat een heel goede zaak voor jou en de hond toch?
-Sommigen (vooral DA) zeggen dat dan hun evenwichtige voeding verstoord wordt. Is dat zo? 
Eten wij evenwichtig (alle dagen hetzelfde)? 
Ik hoor het al. Ja maar wij zijn mensen en honden zijn anders. Dat is inderdaad zo maar op voeding gebied verschillen we niet zo heel veel.

De meeste honden houden van eten. Vooral als het vers klaargemaakt is.

Net als wij vinden ze het lekker.

We geven onze honden vaak dag in dag uit hetzelfde eten (brokken). Het is niet zo verbazend dat ze dit na een tijdje saai gaan vinden. Zou je zelf ook niet naar iets anders snakken als je iedere dag hetzelfde at als ontbijt, lunch en avondeten?

Geef je hond dus af en toe eens iets extra. Heel wat honden vinden 'menseneten' erg lekker. In beperkte mate kan het geen kwaad je viervoeter hier wat van te geven.

Wel belangrijk: Zoek even op of het eten wel veilig is voor je hond. Sommige dingen, zoals bv. chocolade, rauwe tomaat of rauwe aardappel zijn ongezond voor je hond. Hou ook rekening met eventuele allergieën. 

7 traktaties

Pizza

Geen zin om eten te maken? Dan bellen we algauw eens voor een pizza. Die ronde deegdingen met tomatensaus, en kaas, en salami, ruiken wel heel erg lekker! Heb je genoeg gegeten en blijft er nog een stuk over? Haal het meeste beleg eraf. Geef dat dan gerust aan je hond. Hij zal er je heel erg dankbaar voor zijn. Sommige onder ons zullen zeggen dat pizza niet gezond is voor je hond en dat hij daar dik van wordt. Dit is waar, heuuu, waren wij niet die het besteld hebben en zelf lekker van gesmuld hebben? Voor ons geldt hetzelfde.

Kip

Kip is een gezonde en veilige snack voor je hond. Zorg er wel voor dat hij goed doorbakken of gekookt is, net zoals je ze voor jezelf zou bakken of koken. Ook je viervoeter kan ziek worden van rauwe kip.

Let er wel op dat er geen kippen botjes in de kip zitten. Kippen botjes zijn klein en breken makkelijk. Je hond kan er in stikken. Als hij ze inslikt, kunnen gebroken botjes zware scheur wonden veroorzaken in zijn slokdarm, maag en darmen.

Met het sap van de kip kan je eventueel ook een jus maken om over de brokjes van je hond te gieten.

Tip: Als je zelf kip eet blijven de beenderen over. Gooi ze niet weg. Neem de kleinere beentjes en stop ze in de blender. Als je een goede stevige blender hebt mogen alle botten erin. Giet een tas water over de beenderen en blender tot de beenderen klein gemalen zijn. Giet de jus over zijn brokken. Je hond vind het Heeeeeerlijk.

Koeienmaag

Als mens trek je nu hoogstwaarschijnlijk een vies gezicht, maar de koeienmaag is een ware lekkernij voor je hond. Je kan het soms terugvinden in de supermarkt, of je kan ernaar vragen bij je slager.
Tip: Vries het in in porties die je nodig hebt. Ontdooi in een hermetisch gesloten pot in de ijskast. Voor gebruik op kamertemperatuur laten komen in de gesloten. Ontdooi nooit in de microgolfoven. Het ruikt echt niet lekker voor ons maar je hond vind het super.

Kaas

In beperkte mate kan je ook kaas aan je hond geven. Net als mensen zijn honden er verzot op. Snij de kaas in kleine stukjes en gebruik het als snoepje. Of strooi wat geraspte kaas over zijn brokken.

Let wel op met lactose-intolerantie, een intolerantie waar ook honden last van kunnen hebben. Te veel kaas heeft ook een nefaste invloed op de spijsvertering. Geef je hond er dus zeker niet te veel van.

Pindakaas

Smeer wat pindakaas op een sneetje brood en je hond zal het in een mum van tijd op hebben. Natuurlijke, ongezouten pindakaas zonder kunstmatige zoetstoffen is een gezonde traktatie.

Heel belangrijk is wel dat je steeds het label checkt voor Xylitol ( E967). Deze stof is uiterst giftig voor je hond, mogelijk zelfs dodelijk.

Rijst en gehaktballen

Voeding voor puppy's met maagproblemen bestaat voornamelijk uit rijst . Rijst is een zeer gezonde en veilige voeding voor je hond. Doe daarbij vlees zoals schapenvlees, paardenvlees, of vlees van wild in. Ook vis en gevogelte kunnen gegeven worden. Hetzelfde geldt voor gehaktballen. Let wel op met ajuin in de gehaktballen. Sommige honden worden hier ziek van.

Lever

Het stinkt en is geen aangenaam goedje om vast te houden, maar de meeste honden zijn er verzot op. Lever staat vrijwel zeker op nummer 1 als het over hemelse traktaties gaat. Je mag dat rauw, gekookt of gebakken geven.

Net als met de kaas dien je wel op te letten met hoeveel je je hond hiervan geeft. Zeker als je hond niet gewend is aan rauw voedsel kan het inwerken op de spijsvertering. Ook vanwege de hoge hoeveelheden aan ijzer en bepaalde vitaminen is het aangewezen je hond hier langzaam aan te wennen en niet te veel van te geven.

Let wel op: Geef je je viervoeter vitamine A supplementen? Dan mag je je hond absoluut geen lever geven.

Conclusie

Honden eten dus graag eens 'menseneten'. Breng wat variatie in zijn dagelijks menu door hem af en toe van een traktatie te voorzien. Je hond zal het geweldig vinden.


KokenKoken

Blogs

Als hondenliefhebber, trainer en gedragstherapeut heb ik vaak nagedacht over het trekken aan de leiband. Het is een algemeen bekend fenomeen dat vooral jonge honden geneigd zijn aan de leiband te trekken. Dit komt in eerste instantie omdat ze simpelweg sneller gaan dan wij. Het is belangrijk om te begrijpen dat er verschillende redenen kunnen zijn...