Heeft de slipketting of slipkoord ook voordelen?

13-04-2020

Nadelen van de slipketting of slipkoord.

Een slipketting of slipkoord wordt nog steeds vaak aangeraden en gebruikt.
Dat het lang niet altijd even goed helpt, soms het verkeerde effect heeft, het effect meestal van beperkte duur is, dat er behoorlijke gevaren achter schuil gaan en dat het ook niet zo gemakkelijk is dan het lijkt, wordt er zelden bij verteld.

Slipketting correcties en andere soorten positieve straf werken namelijk alleen maar als er aan verschillende criteria word voldaan:

 • De timing van de straf moet juist zijn. Dat wil zeggen dat de straf bij de beginfase van het ongewenste gedrag moet worden gegeven. Als de hond al een tijdje met het gedrag bezig is, is uw correctie veel te laat en nutteloos en bereikt u enkel dat uw hond angstig, onzeker of zelfs agressief wordt!

 • De straf moet consequent toegepast worden. De hond mag NOOIT succes hebben met zijn verkeerde gedrag. Dus ook niet als u even niet thuis bent, als u even geen tijd hebt of als u niet oplet!

 • Dat er een 'geconditioneerde straffer' (verwittiging) wordt gebruikt. Zeg vlak voor iedere correctie scherp "Nee!" of "Foei!". Dit strafwoord (en die intonatie) gaat de hond na een tijd associëren met de correctie, waardoor u later minder hoeft te corrigeren. Hierdoor hebt u ook minder kans dat de hond ongevoelig wordt voor de slipketting.

 • Dat de hond een alternatief gewenst gedrag wordt aangeleerd.
  Beloon de hond voor gewenst gedrag, bijvoorbeeld 'netjes naast de baas zitten' of 'lopen aan een slappe lijn', en niet met een saai "braaf", maar met iets dat opweegt tegen al het leuks dat hij om zich heen ziet en ruikt.

Mijn vraag aan u voor je een slip gebruikt of als u reeds de slip gebruikt!

-Weet u wanneer dat je op het juiste moment moet corrigeren? zo ja, ben je steeds op tijd?
-Kunt u uw hond steeds in het oog houden zodat hij STEEDS bestraft word voor zijn ongewenst gedrag? Heb u tijd om constand op uw hond te letten?
-Straffen voor ongewenst gedrag lijkt gemakkelijk maar weet uw hond dan wat hij fout heeft gedaan en wat hij dan wel mag doen?
- Doet u uw hond graag pijn?

Als je op één van deze vragen neen moet antwoorden, begin er dan niet aan of stop ermee.

 Bovendien moet de slipketting of slipkoord correctie heel hard worden gegeven, dat wil zeggen met een flinke ruk (want de hond moet pijn voelen wil het werken).

Ook al geven de fervente gebruikers dit zelden toe.
Al met al is positieve straf, en zeker de slipketting correctie, niet het gemakkelijkste trainingsmiddel om goed toe te passen.
Foute toepassing van straf betekent dat er vaker gestraft moet worden. 
Onderschat dit probleem niet.

Straf heeft namelijk een aantal enorme nadelen:

 • Het kan belonend zijn als het de hond om aandacht te doen is.

 • Het effect is vaak tijdelijk. Dat is zeker het geval als de hond in het verleden al heeft meegemaakt dat een gedrag soms (veel) succes oplevert - en dat soms nog doet!

 • Het is geen duidelijke bron van informatie. Het dier weet niet wat het dan wel moet doen.

 • Het kan het dier emotionele schade toebrengen: minder goed kunnen leren, beschadiging van het vertrouwen in de baas, angst, verstarring, vermijding, vlucht, agressie. Sommige van deze gevolgen worden pas na enige tijd duidelijk.

 • Het kan het dier lichamelijke schade toebrengen: van het gebruik van de slipketting is bekend dat o.a. de volgende problemen kunnen ontstaan: schade aan strottenhoofd en luchtpijp, problemen met de nekwervels en zelfs hersenvliesontsteking. Soms komen deze problemen pas na enkele jaren aan het licht.

Overigens schuilen er ook voor de bazen gevaren in het gebruik van de slipketting:
Menigeen krijgt last van beursslijmvliezen in elleboog of schouder.

Indien effectief toegepast, is binnen drie correcties een zeer duidelijke gedragsverandering merkbaar. Is dat niet het geval, dan hebben de slipketting correcties onvoldoende effect en grenst het, gezien de risico's, aan dierenkwelling om de slipketting te blijven gebruiken.

Vind u dat na het lezen van dit artikel niet meer nodig om een slipketting of slipkoord te kopen of nog te gebruiken wil ik u graag aanleren hoe je ongewenst gedrag kunt voorkomen of afleren op een positieve manier.

Voor meer info mag u me steeds contacteren


DierDier