Trekken aan de Leiband

24-01-2024

Als hondenliefhebber, trainer en gedragstherapeut heb ik vaak nagedacht over het trekken aan de leiband. Het is een algemeen bekend fenomeen dat vooral jonge honden geneigd zijn aan de leiband te trekken. Dit komt in eerste instantie omdat ze simpelweg sneller gaan dan wij. Het is belangrijk om te begrijpen dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom een hond trekt en dat elke situatie een unieke benadering vereist.

Het verschil tussen wandelen en volg.

In alle hondenscholen word "volg" aangeleerd dit is echter een aandacht oefening en geen wandeling. 
De "volg" oefening is helemaal niet geschikt om met je hond gaan te wandelen. 
Waarvoor dient dan die "volg" oefening?
De "volg" oefening dient enkel om kortstondig (max.20 a 30 meter) jou hond heel kort bij u te houden. 

Ik gebruikt deze oefening bvb voor bij een smalle doorgangen waar ik met mijn hond, mensen, fietsers of joggers moet passeren. Deze kortstondige "volg" oefening is een concentratie oefening waar zowel het baasje als de hond volledige aandacht moeten hebben. 
Daarom is deze "volg" oefening helemaal niet geschikt om te wandelen. Wandelen moet ontspanning zijn zowel voor de hond als het baasje. 

Verschillende Redenen Waarom Honden Trekken

  1. Nieuwsgierigheid en Opwinding: In mijn ervaring zijn jonge honden vaak ongelooflijk nieuwsgierig. Ze willen alles verkennen en ruiken, wat vaak resulteert in trekken. Door hun enthousiasme vergeten ze dat ze vast hangen en vergeten ze dat jij daar aan hangt.
  2. Jachtinstinct: Sommige honden, vooral bepaalde rassen, hebben een meer uitgesproken ingebouwd jachtinstinct. Als ze iets zien bewegen, is hun eerste instinct om te achtervolgen. Instincten zijn naar mijn mening heel moeilijk om onder controle te krijgen.
  3. Angst of Onzekerheid: Soms trekken honden omdat ze bang of onzeker zijn. Een nieuwe omgeving of harde geluiden kunnen stressvol zijn, wat zich uit in trekgedrag. Je kunt dit vooral herkennen als je hond sneller naar huis wil dan dat hij weg gaan van huis.
  4. Gebrek aan Training: Training is cruciaal. honden weten niet instinctief hoe ze moeten lopen aan een leiband. Dit is iets dat ze moeten leren. Ik zeg dikwijls dat de hond traag moet leren stappen, wat voor sommige vooral actieve honden soms moeilijk aan te leren is.
Er bestaat geen eenvoudige oplossing maar met de juiste begeleiding is het mogelijk om stap voor stap het gewenste resultaat te bereiken.

Ik heb in mijn 30 jarige ervaring gemerkt dat er geen standaardoplossing is voor het trekken aan de leiband. Elke hond is anders, met zijn eigen karakter en levenservaringen. Wat bij de ene hond werkt, is niet gegarandeerd een succes bij een andere. Standaard word dikwijls gezegd dat je bij het trekken even stil moet staan en wachten. Wel, bij de ene hond lukt dit maar heel dikwijls heeft de hond daar geen boodschap aan en leert hij wachten om daarna terug te kunnen vertrekken. Kennis, geduld en consistentie zijn hier de sleutelwoorden.

De Risico's van Fysieke Straffen

Soms word er aanbevolen om met aversieve middelen te werken als "de rest" niet helpt. Niets is minder waar. Het beteken gewoon dat de instructeur zijn kennis nog niet voldoende is om jou en je hond te helpen op een positieve manier.

Het gebruik van fysieke correcties, zoals een ruk geven aan de leiband, is iets waar ik sterk op tegen ben. Dit kan leiden tot diverse negatieve gevolgen:

Angst en Wantrouwen: Correcties kunnen een gevoel van angst en wantrouwen bij de hond creëren, wat de band met de eigenaar ernstig kan beschadigen. Dikwijls zie je zulke honden zeer gestrest naast hun geleider lopen. Voor onervaren mensen lijkt dit dikwijls op enthousiasme bij het werken. Voor kenners is het duidelijk dat de hond werkt onder negatieve stres. De hond doet wat hij moet doen om straf te vermijden.

 

Fysieke Schade: Te hard trekken kan leiden tot nek- en rugletsel, vooral bij honden die nog in de groei zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het risico op letsels heel reëel is en dat deze methodes meer nadelige gevolgen heeft dan positieve trainingsmethodes.

Agressief Gedrag: Honden kunnen uit angst of pijn reageren met agressief gedrag. Meestal worden deze honden na een tijdje ingedeeld bij de onvoorspelbare honden.

Verlies van Enthousiasme: Een hond die vaak gecorrigeerd wordt, kan zijn vreugde en enthousiasme verliezen, wat zijn algehele welzijn beïnvloedt.

Een Persoonlijke en Geduldige Aanpak 

In plaats van te kiezen voor harde correcties, geloof ik in een aanpak gebaseerd op begrip, geduld en positieve bekrachtiging. Het belonen van goed gedrag en het geleidelijk aanleren van gewenste gewoonten is naar mijn mening de meest effectieve manier om een hond goed gedrag aan de leiband te leren. Het belangrijkste is om de unieke persoonlijkheid en behoeften van elke hond te erkennen en te respecteren. Door een relatie op te bouwen gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect, kunnen we samen met onze honden groeien en leren.

Het omgaan met een hond die aan de leiband trekt, is een uitdaging, maar het is ook een kans om onze band met onze viervoetige vrienden te verdiepen. Door te luisteren, te leren en lief te hebben, kunnen we samen met onze honden een weg vinden die voor ons beiden werkt.

Vergeet niet dat het doel niet is om een "perfecte" hond te creëren, maar om je hond te helpen de beste versie van zichzelf te zijn. Met geduld, consistentie en veel liefde, kan je je hond helpen de vaardigheden en het vertrouwen te ontwikkelen om rustig en gelukkig te zijn in elke situatie.