Vinden honden knuffelen wel leuk?

22-03-2020

Knuffelen met je hond, zijn hart tegen jouw hart.

Honden houden van sociaal contact. Ze willen bij de groep horen. Honden houden van fysiek contact maar niet altijd van knuffelen. Veel baasjes denken dat hun hond gek is op knuffelen, maar echt je armen rond ze slaan en een dikke knuffel geven wordt niet altijd zo ervaren door je hond zoals jij het bedoeld hebt .

Knuffelen en aaien

Het verschil tussen knuffelen en aaien is een groot verschil, de meeste honden zijn wel verzot op een goede portie aaien, strelen en krabben zolang het niet in hun nek is. Je armen om ze heen slaan zodat ze zich niet meer kunnen bewegen bezorgt de meeste honden stress. Ze voelen dit aan als gevangenschap, dus beter gezegd "het ontnemen van hun vrijheid". Nadien kiezen ze dan ook meestal het hazenpad. Je zal dan ook vaak zien dat ze zich uitschudden. Ze schudden letterlijk de stress van hun af.

Bij vreemde honden je armen rond hun nek slaan is ronduit gevaarlijk.
Ook over het hoofd aaien wordt bij honden ervaren als een dominante handeling. Geen enkele hond heeft graag zulke handeling. Je eigen hond kan dit toelaten omdat hij je 100% vertrouwt en hij dat gewoon is van u.
Vreemde honden houden helemaal niet van dominante handelingen van vreemden.
Sommige zelfzekere honden reageren dan ook met een hap in je hand.


Waar kun je dan best aaien?

Honden vinden het geweldig om onder hun kin of langs de zijkant van hun oren gekriebeld te worden. Dit is de plaats waar je honden kan verleiden.

Veel hangt af van de persoon die aait. Hoe is de vertrouwensband met je hond. Een vreemde hond moet weten waar hij bij jou aan toe is en dat je hem niets zult aandoen. Het kan tijd kosten om dat vertrouwen op te bouwen. Heb dus geduld.

Honden die niet graag geknuffeld of geaaid willen worden laten dat zeker merken.

Kijk naar de reactie van je hond. Zie je dat je hond terugtrekkende beweging maakt, likt hij zijn lippen, zijn de oren naar achteren en vermijdt hij oogcontact? Stop dan en laat je hond met rust.
Dit zijn allemaal signalen dat de knuffel niet wordt gewaardeerd.
Geef de hond voldoende ruimte en ook een kans om eventueel weg te gaan als hij daar behoefte aan heeft.

Leer signalen herkennen.

  • Grommen
  • Lippen aflikken
  • In elkaar duiken
  • Wegdraaien van hun kop
  • Gapen
  • Wegdraaiende ogen zodat het oogwit is te zien
  • Weg willen

Honden drukken hun genegenheid niet uit door elkaar te omarmen, zo zal een hond je arm om zijn schouder ervaren als het opdringen van je dominantie. Veel honden laten je begaan omdat ze lief zijn of je vertrouwen. Toch kan het zijn dat een hond je laat begaan maar met inwendige tegenstand en stress.

Rond de nek van de hond hangen is ook meestal de reden dat kinderen te maken hebben met bijtincidenten.
Ze willen de hond liefkozen maar de hond ervaar dit heel anders dan het kind het bedoelt en reageert met een hap. Wat meestal uitdraait op euthanasie of afstand van de hond.


Daarom is het belangrijk om de hond de keuze te geven.
Honden komen wel zelf om een knuffel vragen. 
Als de hond graag geaaid of een knuffel wil, zal hij zelf initiatief nemen om genegenheid te zoeken. Hij komt uit eigen beweging met zijn kop tegen je aandrukken. Hij legt zijn poot op je hand of duwt zijn hoofd onder je hand.

Onthoud dat niet alle honden hun gevoelens uitdrukken door te knuffelen. Ze geven zelf aan of ze dat willen of niet.

Dus kijk naar je hond. Hij laat het je wel weten.

DierDier