Waar moet je op letten voordat je een koelmat voor je hond koopt?

03-08-2020

Waar moet je op letten voordat je een koelmat voor je hond koopt?

De zomer is toch heerlijk. Zonnen in de tuin, ijsjes eten kortom genieten van het goede weer. Maar voor onze honden kan de zomer minder aangenaam zijn.
Doordat honden niet kunnen zweten zoals wij hebben ze namelijk meer moeite om warmte uit hun lichaam kwijt te raken. Gelukkig bestaan er nu koelmatten die je hond erg kunnen helpen.

Ik wil eerst even de onderstaande punten bespreken waar je op moet letten als je een koelmat voor je hond wil kopen. Op basis van de vragen die ik kreeg heb ik enkele aanraders gekozen.

Welke soorten koelmatten zijn er?

Koelmatten voor honden kunnen met water, of met een speciale koelgel gevuld worden. In deze blog heb ik het alleen over gelmatten omdat koelmatten met gel veel gebruiksvriendelijker en functionerler zijn.

Verkoelingsmatten met water moet je voor elk gebruik met water vullen. Dit is onnodig veel werk, en op gegeven moment als het water opgewarmd is moet je de mat dus wéér vullen.

De koelmat moet stevig zijn.

Dit is natuurlijk vanzelfsprekend. Je wil niet dat je hond de mat per ongeluk kapot krabt, daarom heb ik matten uitgekozen met goede gebruikers ervaringen die niet snel stuk gaan.

Welk formaat koelmat heb je nodig?

Heel eenvoudig. Je hond moet er languit kunnen op liggen.

Welke koelmat moet ik aanschaffen?

Hieronder heb ik voor jou de beste matten uitgezocht.

De Cool Dog Koelmat  is de koelmat met beste koeling, de langste koelingsduur, het mooiste design, en is erg stevig. De mat verdient daarom de titel van beste koelmat. De verkrijgbare maten zijn: XL 120x75- L 90x60- M 50x40- S 40x30

Als je een goedkopere koelmat zoekt is de Trixie Cooling Mat een absolute aanrader. De mat heeft een erg lage prijs, is wel van degelijke kwaliteit, nadeel is dat ze minder slijtvast is en minder lang koel blijft maar heeft wel goede gebruikers ervaringen. De verkoelingsmat in dit gamma is wel een kleiner formaat en dus niet geschikt voor grotere honden. 

Indien de blauwe kleur van de andere koelmatten je niet bekoren heb ik nog een koelmat voor jou uitgekozen met wat meer stijl. Smaak is subjectief, dus wat de koelmat met het mooiste design is valt natuurlijk te betwisten. Toch heb ik voor jou een poging gedaan waar mijn voorkeur op uitgaat: De Beeztees Quick Koelmat. is in verschillende mooie designs verkrijgbaar: beige, bruin, en donkerblauw. Genoeg keuze dus. Het mooie design is alleen mogelijk omdat Beeztees in plaats van plastic een zachte stof heeft gebruikt voor de productie van de mat. Dat houdt wel in dat de mat niet waterafstotend is zoals de andere koelmatten.
Voordeel is dan wel weer dat de stoffen mat lekker zacht is voor je hond.

Veelgestelde vragen.

Waarom zou je een koelmat voor je hond kopen?

Als je hond heel erg hijgt bij warme temperaturen betekent dit dat je hond het warm heeft. Indien hij niet voldoende kan afkoelen schuilt het gevaar van over verhitting. Vooral de kortsnuitige honden zijn heel gevoelig voor oververhitting. Maar dat neemt niet weg dat alle honden oververhit kunnen raken.

Honden kunnen zichzelf niet afkoelen als wij mensen zweten. Door ons zweet kan ons hele lichaam afkoelen. Honden kunnen enkel van hun warmte afraken door te hijgen en door hun voetkussentjes.

Daardoor kan een hond veel makkelijker sneller oververhit te raken, en dat is best gevaarlijk.
Zeker omdat jou hond je niet kan vertellen dat hij het te warm heeft. Dat kun je alleen aan zijn hijgen zien.

Om je hond de kans te geven zichzelf af te koelen is een koelmat een super oplossing. Leg de koelmat daar neer waar je hond gewoonlijk ligt of neem hem mee in de wagen (vooral als je lange ritten moet doen in de zomer). Je hond zal de koele plaats zalig vinden.

Hoe werkt een koelmat?

Alle "gel" koelmatten werken tegenwoordig met een soort chemische koelingsgel. Deze gel is vaak een mix van verschillende stoffen zoals carboxumethylcellulose, water, polyacrylamide, en aginezuur.

De gel die in de koelmat zit is steeds +/- 5 tot 15 graden koeler dan de omgevingstemperatuur. Van zodra je hond op de mat gaat liggen wordt de gel geactiveerd en koelt de mat af door de chemische reactie die de beweging veroorzaakt en geeft de mat verkoeling voor je hond.

Is de gel in een koelmat veilig voor je hond?

Is de chemische gel wel veilig?

Elke verkoper zet trots bij zijn koelmat dat de gel in de mat niet giftig is. En hoewel dat ook zo is (de stoffen op zich zijn niet giftig), betekent dat niet dat je hond een flinke hap van de stroperige gel mag binnen krijgen. Let dus goed op dat je hond de mat niet sloopt. Dus bij jonge honden of honden die slopen als ze alleen zijn is de koelmat enkel aan te raden als ze onder toezicht zijn.

Is het mogelijk om de koelmat ook als slaapmat te gebruiken?

Indien je hond geen sloop- of kauwgedrag heeft als hij alleen is kan dat.
Ik raad het echter niet aan bij honden die de neiging hebben tot slopen. Mocht je hond de koelmat kapotmaken dan zal de gel die erin zit gaan lekken. Zoals we hierboven net hebben besproken is het niet veilig voor je hond om de stroperige gel binnen te krijgen.
Gebruik de mat bij honden die slopen dan ook alleen als je een oogje in het zeil kunt houden, dus niet terwijl je slaapt. Dan kun je er beter een normale honden mat bijkopen.

Kan ik een koelmat ook buiten gebruiken?

Dat is geen probleem. Je kan de mat overal meenemen om je hond een koel plaatsje te geven.

Let wel op dat de koelmat op een vlak oppervlak ligt. Dus zorg dat de mat niet op scherpe voorwerpen ligt, dan kan de mat sneller stuk gaan.

Het is handig als de mat in de schaduw kan gelegd worden, dan blijft ze koeler.

Hopelijk heeft je deze blog geholpen om jouw nieuwe koelmat voor je hond kiezen. Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik het graag! Contacteer me

Gebruik een koelmat als het warm is, je hond zal je dankbaar zijn.

.