Hoe vind ik de ideale hond voor ons gezin?

01-08-2020

Hoe vind ik de ideale hond voor ons gezin?

Ken je het? Kinderen die vragen naar een puppy? Of jij die er graag een maatje bij wilt? Maar hoe weet je nou welke hond geschikt is voor jouw gezin? 

Spijtig genoeg contacteren me regelmatig hondeneigenaars die een verkeerde keuze hebben gemaakt in de keuze van hun hond en met spijt in het hart en traantjes hun viervoeter terug weg moeten doen. Wil je dit vermijden en een goede keuze maken zodat je later geen spijt krijgt van je aanschaf. Contacteer me dan

Voor het kiezen moet je stilstaan bij een aantal zaken namelijk:

 • Pup of volwassen hond?
 • Het ras?
 • Reu of teef?
 • Aan welke eigenschappen moet mijn hond voldoen?
 • Waar vind ik de geschikte hond?...

Het kiezen tussen een volwassen hond of een pup is niet altijd even gemakkelijk. Allebei hebben ze hun voor en nadelen.

Ik heb ze hier voor u op een rijtje gezet en samen zullen we ze eens stap voor stap overlopen

De voor en nadelen van een volwassen hond.

Een volwassen hond heeft een heleboel voordelen. Het is in tegenstelling tot een pup meestal zindelijk, gesocialiseerd, ze kennen de nodige omgangsvormen en als je geluk hebt zijn ze al getraind. Dit zijn allemaal zaken die je een pup nog moet leren en dat vraagt veel tijd en aandacht. Een ander voordeel bij een volwassen hond is dat zijn karakter gevormd is en volledig ontwikkelt. Een puppy moet zich nog op vele gebieden ontwikkelen en hoe de pup zal zijn als hij volwassen is, is niet helemaal voorspelbaar.

Natuurlijk zijn er ook een aantal minder leuke kantjes aan het aanschaffen van een volwassen hond want wanneer je al een iets oudere hond in huis haalt, betekent dit ook dat je sneller afscheid zal moeten nemen wat niemand graag doet. Bij een pup is dat anders. Een puppy heeft nog een heel leven voor zich dus die heb je ook langer. De medische achtergrond bij een volwassen hond is niet altijd bekend. Een volwassen hond kan een bepaald negatief gedrag ontwikkelen en het kan in het verleden traumatische ervaringen hebben meegemaakt.

Voor en nadelen van een pup.

Voordeel van een pup is dat ze zo schattig en knuffelbaar zijn en het verzorgingsinstinct van de mens naar boven haalt. Het voordeel van de een pup is dat je hem helemaal kunt vormen en begeleiden naar een volwassen hond. Je kent je hond dan door en door.
Nadeel van een pup is dat goede pups niet makkelijk te vinden zijn en dat je soms moet wachten tot er een nestje komt. Tenzij je bij een broodfokker gaat die pups op voorraad heeft. Lees wel aandachtig verderop in de tekst van waar je een hond vind.
Nog een nadeel van een pup is dat je hem zelf zindelijk moet maken, hem zelf zult moeten socialiseren, opvoeden en trainen. Dus met een pup is er werk aan de winkel. Om van een pup een ideale hond te maken heb al snel meer dan 1 jaar werk mee. En geloof me soms is dat met bloed zweet en tranen.


Welk ras past het best bij mij of zal het een rasloze hond zijn?

Als je de keuze hebt gemaakt tussen volwassen hond of pup gaan we ons afvragen welk soort ras het best bij jou past. Hierbij stellen we onszelf de vragen:

Welk ras past het best in mijn gezin?
Ieder ras heeft zo zijn specifieke raseigenschappen. Zo zal de rasgroep van herdershonden waaks zijn en zijn gezin graag bij elkaar houden.
De rasgroep van waakhonden zal makkelijk het gezin en de tuin bewaken en soms ook verdedigen.

Zo zijn er 10 rasgroepen die elk hun specifieke raseigenschappen hebben.
En om het helemaal ingewikkeld te maken heeft iedere hond zijn eigen karakter. Dit is heel individueel . Dus heeft niets met het ras te maken maar met zijn eigen eigenheid.

 • Woon je in de stad of op het platteland? Heb je een tuin? wandelmogelijkheden in de buurt?

 • Naar welke eigenschappen ben je op zoek?

 • Welk type vacht heb je graag?

 • Hoe moet je hond zich gedragen ten opzichte van kinderen en volwassenen?

 • Hoe moet je hond zich gedragen ten opzichte van andere honden?

 • Ben je op zoek naar een waakhond of eerder een knuffel maatje?

 • Ben je in staat je hond genoeg beweging te geven?

 • Enz.

Reu of teef?

Dit is een beetje persoonlijk. De meeste mannen zullen een reu willen en de meeste vrouwen een teefje. Er zijn aan alle beide voor en nadelen aan verbonden. 
Een kleine greep over de voor en nadelen van een teef
Voordeel:
Teefjes zijn over het algemeen aanhankelijker. Lopen minder vaak weg en luisteren beter als ze andere honden zien. (Uitzonderingen bevestigen altijd de regel) 

Nadeel:
De grootste rem om een teefje aan te schaffen is de loopsheid (om de 6 maand) daar moet je rekening mee houden en goed opletten dat je geen "oeps nestje" krijgt. Nog een nadeel dat ik regelamtig als opmerking krijg is dat ze hun plasje in het gazon deponeren. dit maakt dan plekken in je gazon waardoor je gazon na een tijdje er anders uitziet dan de engels gazon die je gehoopt had. (Uitzonderingen bevestigen altijd de regel)

Een kleine greep over de voor en nadelen van een reu
Voordeel:
Reuen meestal groter en breeder wat meer indruk nalaat vooral als je hond als bewaking en verdediging gebruikt gaat worden.
Reuen hebben meestal wat meer karakter en zijn onafhankelijker.(Uitzonderingen bevestigen altijd de regel)
Nadeel:
Reuen plassen gemakkelijk overal tegen bvb gevels, muren, struiken en soms zelfs tegen mensen.
Reuen zijn onafhankelijker en als je ze onvoldoende traint luisteren ze moeilijker. Sommige reuen zijn echte macho's en gaan voor geen gevecht uit de weg. Dominante reuen hebben de neiging om te rijden.(Uitzonderingen bevestigen altijd de regel)


Waar vind je een geschikte hond?

Je kan tegenwoordig overal een hond kopen, adopteren of zelfs krijgen.
Het hang er van af wat je wil.

Als je een pup wil met een stamboom kan het zijn dat je een tijdje moet wachten want echt goede fokker van stamboom rashonden zijn schaars.

Een pup kopen bij een beroeps fokker is is gemakkelijker maar houd ook meer risico's in.
Het kan zijn dat je een zieke pup koopt of een pup koopt die later als hij volwassen is niet helemaal op het ras lijkt dat je gevraagd had en je garantie is helemaal niets waard.. Dus let toch maar op voor dit soort "broodfokkers".

Bij een gelegenheidsfokker kun je ook een pup kopen. Meestal zijn deze mensen begaan met hun honden. Klein nadeel is dat ze meestal geen stamboom afleveren en dat ze niet altijd onderzoek gedaan hebben op bvb genetische afwijkingen.

Het oeps nestje. Het kan altijd gebeuren dat iemand een oeps nestje heeft. Op zich niets mis mee. Alleen weet je niet hoe je hondje er uit zal zien als hij volwassen is. Als pup lijkt het een klein hondje maar als volwassen hond kan die al snel te groot zijn voor jou. Denk maar aan een grote hond in een klein appartement of een licht vrouwtje van 50 kg met een hond die evenveel weegt. Je moet er ook op letten dat ze volledig in orde zijn met hun paspoort.

Een adoptie kan een optie zijn. Meestal gaat het dan over een volwassen hond. Laat je dan goed begeleiden want ik weet uit ervaring dat vele asielen niet de nodige karakter testen doen om te zien of de hond wel bij jou en je omgeving past. Dus als je een volwassen hond adopteert moet je deze een stukje heropvoeden.

Een hond krijgen is een gok want waarom doen ze hun hond weg? De waarheid hoor je maar zelden. Dus vraag of hij op proef (minstens 14 dagen) bij jou mag blijven.
Waarom 14 dagen en geen week? Het echte karakter van de hond kun je pas zien na +/- 14 dagen. Daarvoor is hij/zij de kat uit de boom aan het kijken.

Zoals je ziet moet je heel goed nadenken voordat je overhaaste beslissingen neemt. Een hond is niet voor even maar voor het leven is geen spreekwoord maar realiteit.

Ik hoop dat je snel je droomhond vind.